ŻURAWINA suszone owoce 100g

19,50 zł

Suszona żurawina, BEZ DDATKU CUKRU

bogata w błonnik, węglowodany i białka jest pionierem wśród suszonych owoców ze względu na zawartość składników odżywczych. Jest także doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, zawiera witaminę B12, B6, C, K, A, fosfor, żelazo, cynk, czy magnez. Wspomaga również leczenie wielu chorób.

Ilość
Oczekiwanie na dostawę

  • Bezpieczne transakcje! Bezpieczne transakcje!
  • Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h
  • Darmowy zwrot towaru! Darmowy zwrot towaru!

Suszona żurawina, bogata w błonnik, węglowodany i białka jest pionierem wśród suszonych owoców ze względu na zawartość składników odżywczych. Jest także doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, zawiera witaminę B12, B6, C, K, A, fosfor, żelazo, cynk, czy magnez. Wspomaga również leczenie wielu chorób.

Zakażenie dróg moczowych: Suszona żurawina zawiera proantocyjanidyny, które zmniejszają przyczepność bakterii do wyściółki dróg ścian przewodu pokarmowego, zakwasza także mocz (obniża pH), a także zapobiega sklejaniu się bakterii do ścian pęcherza.

Zapobiega rozwojowi raka : Zapobieganie nowotworu jest jedną z korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania suszonej żurawiny. Jest ona bogata w dużą ilość witaminy C i przeciwutleniaczy, które zmniejszają ilość wolnych rodników w organizmie, a tym samym hamują rozwój komórek rakowych. Żurawina zawiera związki chemiczne blokujące rozmnażanie komórek rakowych piersi, płuc, czy okrężnicy. 

Choroby serca: Suszona żurawina zawiera flawonoidy, które pomagają obniżyć zły cholesterol w ścianach tętnic, przez co zmniejsza się ryzyko ich zatykania. Zawiera także silne przeciwutleniacze, które pomagają naprawić szkody wyrządzone przez wolne rodniki.

Układ trawienny: Poprzez dużą zawartość błonnika żurawina poprawia zdrowie i funkcjonowanie układu trawiennego.

Walka z infekcjami: Żurawina pomaga wzmocnić system immunologiczny.

Oprócz wyżej wymienionych właściwości, żurawina wzmacnia także zęby i kości, obniża ryzyko osteoporozy, choroby stawów i tworzenia się kamieni nerkowych. Suszona żurawina jest nie tylko zdrową przekąską, ale ze względu na swoje właściwości zalecana jest do spożycia w trakcie rekonwalescencji po przebytych chorobach oraz w okresie zimowym, kiedy nasz organizm potrzebuje więcej energii. 

Żurawina, należy do ścisłej czołówki roślin, wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie ludowej. Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych oraz przeciwutleniaczy, żurawina uznawana jest za jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych owoców dla ludzkiego organizmu. Już niewielka ilość suszonych jagód żurawiny (zaledwie garść), dostarczy naszemu organizmowi znacznej ilości błonnika, witaminy C i E oraz witaminy B1 i B12, a także licznych składników mineralnych (w tym wapnia, fosforu, miedzi, magnezu, żelaza czy jodu). Żurawina, to również źródło flawonoidów, naturalnych przeciwutleniaczy.

Warto również wspomnieć, że żurawina zawiera znaczne ilości kwasu benzoesowego, naturalnego konserwantu, który sprawia, że owoce żurawina zachowują swoją świeżość na długo.
Suszona żurawina ze względu na swoje właściwości oraz wysoką zawartość witamin, polecana jest w okresie jesienno – zimowym.

Najistotniejszą grupą związków prozdrowotnych zawartych w owocach żurawiny są polifenole: flawonoidy, kwasy fenolowe oraz stilibeny. Dzięki tym składnikom możemy zabezpieczać się przed niekorzystnym oddziaływaniem wolnych rodników i reaktywnych form tlenu, wykorzystując ich aktywność przeciwutleniającą.

Składniki: 100 % żurawina owoc suszony.

Propozycja spożycia: idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju deserów. Możemy wzbogacić nią smak domowego ciasta, ciasteczek, galaretek, owsianek, musli, sałatek owocowych itp.

Uwagi i zalecenia: utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga stosowania zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

Kraj pochodzenia: Polska.

1261