RYŻ BASMATI RAZOWY BIO 500g

10,50 zł

Odmiana Basmati uważana jest za najszlachetniejszą na świecie. Jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „pachnący”.

Ilość
Oczekiwanie na dostawę

  • Bezpieczne transakcje! Bezpieczne transakcje!
  • Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h
  • Darmowy zwrot towaru! Darmowy zwrot towaru!

RYŻ BASMATI 
jest pełnym ekologicznym ziarnem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Ryż dokładnie umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać wodą w proporcji 1:2 (ryż: woda), osolić. 
Można dodać odrobinę oleju. Gotować na małym ogniu pod przykryciem od 45 - 50 min.
Po ugotowaniu odstawić na 10 min.

Produkt ekologiczny - PL-EKO-10
Rolnictwo spoza UE
Wyprodukowano w Pakistanie

Ryż to zboże z rodziny wiechlinowatych. Obecnie uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. Według mitu, człowiek poznał ryż dzięki dzikiemu zwierzęciu. Długi okres ulew i powodzi doprowadził do zniszczenia wszystkich upraw i zmusił ludzi do polowania na zwierzęta. Pewnego razu do ludzi podbiegł dziki pies. Zobaczyli, że do jego ogona przyczepiło się kilka żółtych ziaren. Pełni wdzięczności nie zrobili psu krzywdy, natomiast ziarna z jego ogona zasiali i w ten sposób zapoczątkowali uprawę ryżu.

Odmiana Basmati uważana jest za najszlachetniejszą na świecie. Jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „pachnący”. Uprawiana jest u podnóży Himalajów na terenie Indii i Pakistanu. Panujące tam specyficzne warunki klimatyczne i żyzna gleba obdarzyły ją niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Ziarna ma dłuższe i węższe od ziaren pozostałych odmian ryżu.

To roślina bogata w składniki odżywcze, zwłaszcza w formiepełnoziarnistej. Na 100 g części jadalnych zawiera ok. 7 g białka; 33 mg wapnia; 250 mg fosforu; 110 mg magnezu; 0,48 mg tiaminy (witamina B1); 0,49 mg witaminy B6; 4,70 mg niacyny (witaminy PP); oraz 1,9 g tłuszczów (nienasyconych – 5%w stosunku do całkowitej ilości uzyskanych z produktu kalorii).

Propozycja przygotowania: Ryż wsypać do sita i opłukać dokładnie ciepłą wodą, odstawić do ocieknięcia. Przesypać ryż do garnka, zalać wodą, dodać sól. Doprowadzić jak najszybciej do wrzenia. Gotować 15min na małym ogniu, nie mieszając i nie zdejmując pokrywy. Proponowana proporcja ryżu do wody to 1 szklanka/ 1,5 szklanki.

Zawartość netto:500g

Składniki: ryż BIO. Produkt może zawierać sezam.
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25 st.C i wilgotności względnej do 75%.

Dystrybutor:Vegamarket

711