Mąka z amarantusa (500g)

10,50 zł
Zalety Amarantusa doceniały już starożytne ludy Ameryki Południowej. Słynie z wysokiej zawartości fosforu, wapnia, magnezu i potasu. Zawiera łatwostrawną skrobię, dzięki czemu dostarcza organizmowi energii w ekspresowym tempie.
 
Ilość
Oczekiwanie na dostawę

  • Bezpieczne transakcje! Bezpieczne transakcje!
  • Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h
  • Darmowy zwrot towaru! Darmowy zwrot towaru!

Mąka z amarantusa (500g)

 
Zalety Amarantusa doceniały już starożytne ludy Ameryki Południowej. Słynie z wysokiej zawartości fosforu, wapnia, magnezu i potasu. Zawiera łatwostrawną skrobię, dzięki czemu dostarcza organizmowi energii w ekspresowym tempie.
 
Amarantus polecany jest jako dodatek do musli i zup mlecznych. Zalecany jest również jako zamiennik mąki we wszystkich domowych potrawach mącznych. Jest ważnym składnikiem diety osób żyjących aktywnie i uprawiających sport.
 

Przygotowanie:
Mąkę amarantusową dodajemy do potraw zgodnie z przepisem lub własnym pomysłem, zastępując w wypiekach, które muszą urosnąć (jak chleb), do 25% zwykłej mąki lub łącząc tą amarantusową z inną bezglutenową (dla osób z celiakią).

Przechowywanie:
Mąka amarantusowa przechowywana powinna być w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, do pół roku. Można trzymać ją nawet w zamrażarce. 

Zastosowanie:
Nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników słodkich i wytrawnych, racuchów, makaronów, wytwarzania płatków, krakersów oraz jako cenny dodatek do chleba. W wypiekach, które nie muszą rosnąć można użyć samej mąki amarantusowej. W tych  „rosnących”, jak chleb, trzeba ją zmieszać z inną. Mąka amarantusowa nadaje wypiekom lekko orzechowy smak.

Mąka amarantusowa zapewnia znaczące zaspokojenie zapotrzebowania na białko, co jest ważne dla wegetarian. 
Uwaga: nie wolno zjadać surowych nasion lub mąki, bo może to zapobiec przyswajaniu przez ludzki organizm ważnych składników odżywczych. Zawsze trzeba poddać je obróbce, np. upiec. Wykorzystaniem nasion amarantusa w żywieniu od lat zajmuje się Profesor Tadeusz Haber z warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Wartości odżywcze mąki amarantusowej w 100 g:

Wartość energetyczna

 

371 kcal

 

 

Białko

 

14g

 

 

Węglowodany

 

66g

 

 

Tłuszcze

 

7g

 

 

Gluten

 

nie zawiera

 

 

 

IG (indeks glikemiczny)

 

39

 

 

SKŁAD
100% mąka z amarantusa
781