ZIARNA SEZAMU ŁUSKANE BIO 300g

7,00 zł
  • Certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego BIO

Ilość
Oczekiwanie na dostawę

  • Bezpieczne transakcje! Bezpieczne transakcje!
  • Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h
  • Darmowy zwrot towaru! Darmowy zwrot towaru!

Sezamowe smaki nie tylko w egzotycznej kuchni

Sezam kojarzy się głównie z gorącym klimatem i pysznymi, egzotycznymi potrawami. Wprowadzając go do naszej kuchni zyskamy orientalną nutę, niezwykły smak przygotowywanych dań oraz mnóstwo właściwości odżywczych, które kryją się w drobnych ziarenkach.

Sezam łuskany bogatszy w składniki odżywcze

Pierwsze wzmianki o sezamie można znaleźć w starobabilońskich zapisach, w których nazywany był przyprawą bogów. W czasach starożytnych uprawiany był głównie w Azji Mniejszej, Indiach oraz w Grecji. Obecnie największymi producentami sezamu są Chiny, Meksyk oraz Indie. Sezam niełuskany zaczyna dorównywać popularnością swojemu łuskanemu odpowiednikowi. Przede wszystkim dlatego, że to właśnie w cieniutkich, niemal niewidocznych łuskach ukryte jest ogromne bogactwo wartości odżywczych. W porównaniu do sezamu łuskanego, sezam niełuskany jest nieco ciemniejszy, może mieć odcienie beżu, brązu czy nawet czerwieni. Jego kolor nie ma jednak żadnego wpływu na właściwości smakowe czy odżywcze.

Proteiny, dobre tłuszcze, przeciwutleniacze

Sezam ma mnóstwo właściwości odżywczych, przez co stosowany był w kuchni nie tylko ze względu na niezwykły smak, ale też wartości prozdrowotne. Ziarna sezamu są bardzo bogatym źródłem protein, dzięki czemu są wyjątkowo szybko przyswajane przez organizm, lekkie i łatwostrawne. Mają także sporo witamin A, E oraz z grupy B, a także minerałów: wapnia, żelaza, potasu, magnezu czy fosforu. Jednak najważniejszym składnikiem sezamowego ziarna są korzystne dla naszego zdrowia tłuszcze, należące do grupy omega-3 oraz substancje: sesamol oraz sesamolina, które są jednymi z najlepiej zbadanych przeciwutleniaczy. Sezam niełuskany ma jeszcze jedną zaletę – zawiera sporo błonnika. Włączenie sezamu do codziennej diety to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników, których potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Szerokie zastosowanie sezamu w kuchni

Sezam niełuskany ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Można go wykorzystać do wytwarzania domowych batoników z ziarnami oraz domowego muesli. Jest świetnym dodatek do sałatek, przekąsek oraz dipów. Wszystkim potrawom nadaje niezwykły, orientalny smak. Bez sezamu niemożliwe jest przygotowanie wielu tradycyjnych dań kuchni tureckiej czy indyjskiej. Sezam niełuskany doskonale komponuje się z mięsem oraz rybami. 

Można go też wykorzystać do przygotowywania deserów czy owocowych przekąsek.

Gomasio - makrobiotyczna przyprawa z sezamu

SKŁADNIKI

  • Sezam niełuszczony,
  • Drobna sól morska

PRZEPIS

Ziarno sezamu opłukać pod zimną wodą na sicie. Prażyć na suchej, rozgrzanej patelni do uzyskania orzechowego zapachu (około pięciu minut ). Dodać sól w stosunku 1:10. Przesypać do moździerza  i utrzeć.

Właściwości:
Gomasio wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, stymuluje metabolizm, wzmacnia układ nerwowy, przywraca równowagę alkaliczną we krwi i regeneruje flotę bakteryjną jelit.

Zastosowanie:
Gomasio można wykorzystać jako posypkę do ryżu, kasz, warzyw gotowanych na parze (na przykład kalafior lub brokuł), sałatek, kanapek itp.

200