JARZĘBINA OWOC EKO 50G - DARY NATURY

4,50 zł

Jarzębina owoc eko 50g

 

Z owoców jarzębiny możemy sporządzać herbatkę, może on służyć jako dodatek do innych herbat, można go użyć do przygotowania nalewki.

Sposób użycia:

Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.

 
Skład:

owoc jarzębiny* 100%
*produkt rolnictwa ekologicznego

 
Ilość

  • Bezpieczne transakcje! Bezpieczne transakcje!
  • Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h
  • Darmowy zwrot towaru! Darmowy zwrot towaru!

Jarzębina (Sorbus aucuparia) korzystnie działa na skórę, poprawiając jej nawodnienie, sprężystość i

elastyczność, zwiększa wydalanie kwasu moczowego i żółci, przynosi ulgę w reumatyzmie i artretyzmie, a także w cukrzycy i miażdżycy.Owoc jarzębiny zawiera tyle samo pektyn co owoc jabłoni dzikiej. W pestkach owoców zawarta jest witamina B17 (amigdalina). Rozgniecione pestki stanowią dobre jej źródło, co w niektórych terapiach może być wykorzystane.

DZIAŁANIE

  • Owoce jarzębiny stanowią źródło bioflawonoidów, czyli witaminy P (nie mylić z PP), które uszczelniają i wzmacniają śródbłonki naczyń krwionośnych i wzmagają oraz przedłużają aktywność witaminy C.
  • Napar i odwar z owoców korzystnie działa na skórę.
  • Sorbitol zawarty w owocach podniesie wilgotność skóry.
  • Witaminy, cukry, aminokwasy, sole mineralne odżywią komórki skóry.
  • Flawonoidy, kwasy działają antyseptycznie i zakwaszająco oraz przeciwzapalnie.
  • Generalnie pielęgnowanie skóry odwarem i naparem z owoców podnosi jej nawodnienie, elastyczność i sprężystość. Korzystne jest nie tylko przemywanie, ale również okłady.
  • Odwar z owoców jarzębiny hamuje rozwój bakterii i grzybów w jelitach i na skórze (duże dawki, ok. 400 ml doustnie).
  • Rozluźnia kał, a w dużych dawkach działa przeczyszczająco.
  • Wzmaga diurezę i wydalanie metabolitów azotowych.
  • Należy do środków czyszczących krew.
  • Wzmaga wydzielanie żółci.
  • Odwar może być przyjmowany w okresie zimowym jako źródło łatwo przyswajalnych soli mineralnych i witamin.
  • Zwiększa wydalanie kwasu moczowego.
  • Działa odtruwająco.
  • Zapobiega hipowitaminozie C.
  • Pobudza przemianę materii.

ZASTOSOWANIE

  • Korzystnie działa w reumatyzmie, dnie moczanowej, przy kamicy moczowej, chorobach skórnych, otyłości, cukrzycy i miażdżycy.
  • Owoc jarzębiny w mieszankach – warto podawać w przebiegu infekcji układu moczowego i przy obrzękach.
  • W medycynie ludowej owoce jarzębiny są wykorzystywane w zaburzeniach metabolicznych i artretyzmie.
  • Jarząb wybiela skórę, zmniejsza “worki i cienie pod oczami”.
  • Napar i odwar- można użyć do pielęgnowania skóry suchej, szybko wysychającej, zmęczonej i z plamami.
  • Skóra, której brakuje sprężystości, elastyczności i nawodnienia.

DAWKOWANIE

Odwar z owoców
1-2 łyżki owoców rozdrobnionych zalać 1 szklanką wody, gotować 5 minut, odstawić na 30 minut, przecedzić. pic 1-4 szklanki dziennie odwaru, najlepiej z miodem lub sokiem owocowym. Wartościowy przy gorączce, zwłaszcza z maliną i równoczesnym podaniu salicylanów lub ziół salicylowych. Odwar stosować do pielęgnowania skóry i do okładów na oczy.

Zawartość witamin w owocach jarzębiny pospolitej: Witamina A 13 000 j.m., witamina K 400 ug%, witamina P 400 mg%. Owoce zawierają kwas bursztynowy, winowy, cytrynowy, winowy; antocyjany, pektyny Owoce zbierane po pierwszym przymrozku mają mniej witaminy C, ok. 40-50 mg%.

Zawartość netto: 50g

1499
3 Przedmioty