Yerba Mate BIO despalada PREMIUM zielona 250g

28,00 zł

Składniki: 100 % yerba mate liście suszone.

Propozycja spożycia: nasypać około 1/2 do 3/4 objętości naczynia, zalać gorącą wodą (nie wrzątkiem) o temperaturze około 70 - 80 °C. Zalewać susz aż do utraty aromatu.

Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

  • Bezpieczne transakcje! Bezpieczne transakcje!
  • Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h
  • Darmowy zwrot towaru! Darmowy zwrot towaru!

Bio Yerba Mate Premium herbatka pocięta, zielona, despalada - bez łodyg. Charakteryzuje się bardziej zdecydowanym smakiem, ze względu na czystszą formę, jest to towar ekskluzywny. Z mielenia wysuszonych liści otrzymuje się ok. 45% czystych listków, a reszta to gałązki i pył.

Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.

Uprawa

Yerba mate Premium jest “uprawiana” w stanie niemalże dzikim, drzewka rosną w lesie zacienione przez olbrzymie araukarie (iglaki o rozłożystych parasolowatych gałęziach), drzewka nie są nigdy wycinane, a jedynie przycinane na wysokość około 2 m tak, aby umożliwiać ręczny zbiór. Liście zbiera się wyłącznie ręcznie, również z tego względu, że uprawy są praktycznie nieprzejezdne. Ciężarówka dojeżdża w miejsce, które jest o spory kawałek drogi od rosnącej Yerby, tam w wielkich kwadratowych kawałkach materiału zbieracze przynoszą gałązki z liśćmi. Z każdego drzewka liście są zbierane co dwa lata, tak, aby mogło się zregenerować. Niektóre drzewka mają nawet po 50 lat, a na plantacji znajduje się także 200 letnia „matka yerba”, czyli drzewo dające nasiona na kolejne rozsady. Uprawy są prowadzone w naturalnym środowisku.

Suszenie

Bardziej nowoczesny i zdecydowanie zdrowszy sposób obróbki yerba mate to suszenie bezdymne. Yerby suszone bezdymnie często opatrzone są napisem sin humo (bez dymu). W przypadku yerba mate PREMIUM proces ten wygląda następująco: zaraz po zbiorach świeże liście trafiają do urządzenia zwanego sapecadora, w którym w wysokiej temperaturze giną insekty i mikrooganizmy. Następnie oczyszczone liście dostają się do suszarki, gdzie bez kontaktu z dymem i z ogniem suszone są gorącym powietrzem. Trwa to około 4 godziny. Następnie yerba jest mielona i pakowana.

DESPALADA

Despalada charakteryzuje się bardziej zdecydowanym smakiem, ze względu na czystszą formę jest to towar ekskluzywny.
Z mielenia wysuszonych liści otrzymuje się ok. 45% czystych listków, a reszta to gałązki i pył. Ponieważ kofeina jest głównie w listkach, yerba mate bez gałązek jest mocniejsza. O yerba mate bez gałązek mówi się wtedy, gdy gałązki stanowią mniej niż 10% z tego względu, że wrażenie gałązek mogą sprawiać nawet wysuszone “żyłki” w listkach.

Bez pyłu

Dzięki procesowi odpylania susz jest dużo wygodniejszy w użyciu. Nie zatyka bombilli i umożliwia konsumentowi korzystanie z tradycyjnych zaparzaczy do herbaty przy przygotowaniu naparu. Świetnie sprawdza się też również w zw. French pressie, czyli rodzaju „praski” do przyrządzania kawy.

350
1 Przedmiot