OLEJ ROKITNIKOWY SYBERYJSKI (100 ml)

40,00 zł

Suplement diety uzupełniający dietę w kwas α-linolenowy oraz linolowy.

Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, omega-7 i omega-9

Ilość

  • Bezpieczne transakcje! Bezpieczne transakcje!
  • Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h
  • Darmowy zwrot towaru! Darmowy zwrot towaru!

„Ananasy” z Syberii

Rokitnik (Hippophae) należy do rodziny oliwnikowatych. Odmianą najbogatszą w dobroczynne składniki jest rokitnik kruszynowy (Hippophae rhamnoides L.), rosnący na Dalekim Wschodzie, Syberii, Kaukazie, Zakaukaziu, Ukrainie, w Azji Średniej. Jego jasnopomarańczowe, okrągłe owoce przypominają w smaku ananas dlatego potocznie rokitnik nazywany jest „ananasem syberyjskim”. Z powodu znacznej zawartości witamin i substancji biologicznie aktywnych jego owoce od dawana wykorzystywane są w ludowej medycynie.

Skarbnica witamin

Rokitnik jest jedną z nielicznych roślin zawierających w miąższu owoców olej tłusty oraz prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów. Wśród nich są witaminy z grupy B, witamina E, F, K, P, kwas foliowy, karotenoidy, czyli prowitamina A, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, prowitaminę D, garbniki, cukry, kwasy organiczne oraz makro i mikroelementy takie jak żelazo, bor, mangan i inne.

Chociaż w owocach rokitnika znajdują się znaczne ilości witaminy C, nie to stanowi o szczególnych właściwościach tej rośliny. Cenniejsza jest inna, rzadko spotykana zaleta - owoce rokitnika nie zawierają specyficznego enzymu askorbinazy niszczącego witaminę C i dlatego znacznie wolniej niż w przypadku innych roślin będących źródłem witaminy C ulega ona rozkładowi podczas przechowywania czy przetwarzania.

Jeżeli chodzi o zawartość witaminy E rokitnik przewyższa prawie wszystkie rośliny owocowe i jagodowe.

Pod względem ilości witaminy K1 owoce rokitnika przewyższają czarną aronię, jarzębinę pospolitą, dziką różę, czarną porzeczkę. W owocach rokitnika stwierdzono obecność kumaryn, substancji aktywnych biologicznie, posiadających zdolność zapobiegania powstawaniu zatorów w naczyniach krwionośnych.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Już od setek lat są wysoko cenione walory rokitnika − krzewu pochodzącego z Dalekiego Wschodu i Chin. Najcenniejsze właściwości posiada mający niezwykły skład olej z owoców tej rośliny.

Olej rokitnikowy zawiera wyjątkowo dużą ilość rzadkiego w świecie roślinnym kwasu palmitoleinowego (kwas tłuszczowy omega-7),

jak również wszystkie inne ważne kwasy z serii omega:

alfa-linolenowy (omega-3),

linolowy (omega-6),

oleinowy (omega-9).

Znaleziono również kwasy trójterpenowe - ursolowy i oleinolowy, charakteryzujące się, przede wszystkim, działaniem przeciwzapalnym, wzmacniającym, wspomagającym gojenie ran oraz obniżającym ciśnienie.

Zawarte w rokitniku kwasy organiczne: jabłkowy, winny, szczawiowy, bursztynowy, zapobiegają i osłabiają toksyczny wpływ lekarstw i promieni rentgenowskich na organizm człowieka.

Dodatkowo są w nim obecne w dużych ilościach przeciwutleniacze karotenoidy, tokoferole, tokotrenole i fitosterole. Nienasycone kwasy tłuszczowe wywierają pozytywny wpływ na przemianę materii i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych, przeciwutleniacze zapobiegają groźnym procesom utleniania komórek, zaś fitosterole regulują przemiany cholesterolu oraz funkcje odpornościowe organizmu.

Odbudowa zdrowia


Jednym z najważniejszych aspektów działania oleju rokitnikowego jest jego zdolność do stymulowania procesów regeneracji. Olej rokitnikowy jest doskonałym środkiem wspomagającym przy dolegliwościach układu pokarmowego. Łagodzi mdłości, wymioty, niestrawność, bóle brzucha i zgagę. Właściwości regenerujące oleju rokitnikowego w przypadku oparzeń i odmrożeń zostały  potwierdzone klinicznie już w 1958 roku. Olej rokitnikowy okazał się skuteczny jako środek regenerujący przy oparzeniach skóry wywołanych promieniowaniem. Zaobserwowano również, że posiada właściwości uśmierzające ból. Podnosi też odporność organizmu oraz uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Jest znanym i cenionym naturalnym kosmetykiem używanym do pielęgnacji skóry i włosów.

Antidotum na starość - hormon młodości

W owocach rokitnika zaobserwowano obecność alkaloidu serotoniny, uważanej powszechnie za hormon młodości z racji swych zdolności opóźniania procesów starzenia się organizmu.


Stosowany w dolegliwościach

 

- Wrzodów żołądka

- Uszkodzeń błon śluzowych po chemioterapii

- Układu krążenia (zapobiega miażdżycy i zawałom serca)

- Włosów (łysienie, wypadanie)

- Niegojących się ran oparzeń oparzeń słonecznych

- Skóry (egzemy, gruźlice)

- Pękniętych sutków u kobiet karmiących

- Układu płciowego (nadżerki cysty i grzybice narządów płciowych)

- Hemoroidów i bolesnych pęknięć odbytu, żylaków.


Uwaga:
Opis właściwości preparatu Olej Rokitnikowy Syberyjski zawarty w niniejszym opracowaniu ma charakter wyłącznie informacyjny. W razie choroby skontaktuj się z lekarzem i zastosuj do jego zaleceń. W żadnym wypadku kuracja preparatem Olej Rokitnikowy nie zastępuje leczenia prowadzonego przez lekarza medycyny.

 Zalecana dawka: 2,5 do 10 ml rano podczas posiłku.


Składniki: 100% olej z rokitnika syberyjskiego

Zawartość netto : 100 ml

Producent : Pro Activ

057
4 Przedmioty