

Kardamon to jedna z najdroższych zaraz po szafranie i wanilii przypraw. Jest on tak bardzo ceniony przez znawców sztuki kulinarnej, że zyskał miano „królowej przypraw”. Używany jest w najbardziej ekskluzywnych restauracjach i kawiarniach jako dodatek do potraw i napojów.
Kardamon to jedna z najdroższych zaraz po szafranie i wanilii przypraw. Jest on tak bardzo ceniony przez znawców sztuki kulinarnej, że zyskał miano „królowej przypraw”. Używany jest w najbardziej ekskluzywnych restauracjach i kawiarniach jako dodatek do potraw i napojów.
Kardamon charakteryzuje się łagodnym aromatem o eukaliptusowej i cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny. Jego zapachem zachwycała się sama Kleopatra.
Zastosowanie:
Kardamon jako dodatek nadaje się zarówno do potraw pikantnych jak i słodkich. Można nim przyprawiać mięsa, ryby, drób, kiełbasy, pasztety i sałatki. A także dodawać go do różnego rodzaju wypieków, lodów, kremów, kompotów, herbat, kaw i alkoholi.
Właściwości:
Kardamon posiada właściwości lecznicze: Pomaga przyśpieszyć przemianę materii; Jest świetnym sposobem na odświeżenie oddechu; Ma zbawienny wpływ na drogi oddechowe i pomaga leczyć choroby takie jak astma czy zapalenie oskrzeli; Pomaga również w dolegliwościach przewodu pokarmowego; A ponadto jest jednym z najlepszych afrodyzjaków
Zzwartość netto 40g