Ksylitol
- Ksylitol jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego ma indeks glikemiczny dziewięciokrotnie niższy od cukru (sacharozy). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków.
- Posiada prawie dwa razy mniej kalorii niż cukier. Redukując wydzielanie insuliny przeciwdziała otyłości oraz procesom przedwczesnego starzenia.
- Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, poprawiając tym samym konsystencję kości.
- Wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego, efektywnie regenerując drobne ubytki. Jednocześnie hamuje procesy próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej.
- Stymuluje napływanie śliny, co przeciwdziała wysychaniu śluzówki w ustach.
- Jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit.
- Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - m.in. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym.
- Ksylitol przyswojony przez organizm wspomaga usuwanie wolnych rodników, przyczyniając się do przedłużenia sprawności tkanek i narządów.
- Praktycznie jedna trzecia ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała ilość w głębi jelit działa jak rozpuszczalny błonnik, powodując wytwarzanie specyficznych kwasów tłuszczowych. Mają one regulujący wpływ na poziom glukozy i tłuszczów w krwiobiegu.
- Płukanie nosa roztworem ksylitolu (ok. 5% substancji w soli fizjologicznej) redukuje liczbę szkodliwych mikrobów i stymuluje samoistne oczyszczanie przewodów nosowych. Zapobiega to zapaleniom ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, ataków astmy i infekcji zatok.
Oferowany w naszym sklepie ksylitol produkowany jest w Finlandii przez firmę Danisco.
Od wielu lat fińska firma jest jedynym producentem oryginalnego ksylitolu pozyskiwanego z drzewa brzozowego w Unii Europejskiej. Tradycja pozyskiwania cukru brzozowego w Finlandii sięga czasów II Wojny Światowej. Proces pozyskiwania ksylitolu latami został udoskonalony i obecnie firma Danisco posiada opinię najczystszego producenta ksylitolu w skali globalnej.
Dystybutor : Biomus.
Kraj pochodzenia: Finlandia.
Zawartość netto:1000g