

Cynamon jest to jedna z najstarszych przypraw, wykorzystywana głównie w kuchni indyjskiej i chińskiej. Ma przyjemny, słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz charakterystyczny, intensywny zapach.
Cynamon znajdzie zastosowanie jako dodatek do ciast i deserów. Doskonale smakuje w połączeniu z jabłkami, śliwkami i innymi owocami.Cynamon może być również sposobem na pyszną kawę lub słodkie naleśniki. Wspaniale podkreśla smak kompotów, kisieli, budyniów oraz napojów mlecznych. Bez cynamonu trudno wyobrazić sobie smak szarlotki czy pierniczków. Cynamon jest też świetnym składnikiem grzanego wina czy piwa. Można go również z powodzeniem stosować do przyprawiania gulaszu, dań mięsnych, zwłaszcza baraniny czy dziczyzny.
Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż zawiera onzdecydowanie niższą zawartość kumaryny niż inne odmiany tej aromatycznej przyprawy, dzięki czemu klasyfikowany jest często jako zioło lecznicze.
MIELONYcynamon doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, kompotów, budyniów, i wielu innych słodyczy. Można go również dodać do dań wytrawnych - podkreśli wspaniały smaki aromat.
Laski CEYLOŃSKIEGO CYNAMOMU i odmiany Kasja są łatwe do odróżnienia. Oryginalny Cynamon ze Sri Lanki ma dobrze widoczne warstwy tkanki. Jego struktura jest mniej zbita a sama laska jest nieco miększa a w przekroju przypomina budową cygaro. Kasja charakteryzuje się bardziej zwartą strukturą – jej laski w przekroju wyglądają jakby tworzył je jednolity, zbity płat kory ciasno zwinięty w rolkę. CYNAMON CEYLOŃSKIcharakteryzuje się również łagodniejszym, słodszym smakiem niż ostra kasja.
Zawartość netto:50g
Dystrybutor:Dary natury