GALGANT - jedna z najważniejszych przypraw i dobroczynnych środków w kuchni Hildegardy. Nazywany jest inaczej w medycynie św. Hildegardy "cudowną przyprawą" ze względu na swoje szerokie zastosowanie w kuchni.
Zastosowanie:
Jest środkiem nasercowym pomagającym na bóle, osłabienie i skurcze serca oraz zaburzenia krążenia, kurcze żołądka i jelit (syndrom Roemhelda), dolegliwości miesiączkowe, stany wyczerpania i osłabienia. Ma właściwości rozkurczowe. W koncepcji Hildegardy jest jednym z najskuteczniejszych środków na wzdęcia, mdłości, witalizację serca i układu krążenia. Dzięki ostrym substancjom czynnym galgant powoduje rozwarcie skurczonych naczyń wieńcowych serca i na drodze odruchu językowo-sercowego powoduje zwiększony dowóz tlenu i dokrwienia mięśnia sercowego, wskutek czego ból serca ustępuje. Normalizuje się też ciśnienie tętnicze. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym galgant pomaga w bólach reumatycznych i w rwie kulszowej.
Wspomaga trawienie, zapobiega kolkom jelitowym. Chroni przed utratą słuchu.
Sposób użycia:
Galgant jest ciepły i nie zawiera w sobie zimna, ma działanie zdrowotne. Człowiek, który ma wysoką gorączkę niech pije ten proszek zalany gorącą wodą. Wysoka gorączka ustąpi.
"...jeśli ktoś cierpi z powodu bólu kręgosłupa, niech pije galgant w ciepłym winem, a ból ustanie"
" ...jeśli ktoś czuje ból w sercu, lub ma słabe serce, niech je galgant, a poczuje się lepiej."
Można go stosować zapobiegawczo dodając do wszelkich potraw 1-2 szczypty sproszkowanego galgantu .
Na odporność w sezonie jesienno zimowym i przeziębienie zażywać szczyptę galgantu w herbacie z malin.
Kraj pochodzenia :Indonezja
Waga netto: 40 g.