biodary.pl@gmail.com
BIO Ocet Jabłkowy - Niefiltrowany - Ekologiczny - 500ml
- Ekologiczny ocet jabłkowy, o kwasowości 5%
- Niefiltrowany i niepasteryzowany
- Polecany do sałatek, sosów i mięs
- Zawiera pektynę
- Otrzymywany w tradycyjnym procesie produkcji
- Kraj pochodzenia: Niemcy
-
Bezpieczne transakcje!
-
Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h
-
Darmowy zwrot towaru!
Ocet jabłkowy jest prawdziwym hitem ostatnich lat, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a jednocześnie smaczny i pożywny dodatek do wielu potraw.
Ocet jabłkowy polecał swoim pacjentom już ojciec medycyny – Hipokrates. Później często pili go rzymscy wojownicy przed wyruszeniem na wyprawy wojenne. Miał im dodawać energii, odwagi i sił do walki. Sprawdzał się świetnie, dopóki żołnierze nie odkryli wina. Wtedy nie tylko ocet jabłkowy poszedł w odstawkę, ale też skończyły się rzymskie zwycięstwa i podboje. Obecnie ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie naturalnej oraz w dbaniu o urodę.
W occie jabłkowym jest to wszystko, co dobrego w jabłku, ale w spotęgowanej dawce. Ocet powstaje ze sfermentowanych jabłek. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego zdrowia, a także odżywcze kwasy, które – wbrew pozorom – działają na nasz organizm alkalicznie. W occie jabłkowym jest też sporo pektyn, które pęcznieją w żołądku, dzięki czemu po posiłku na długo utrzymuje się uczucie sytości. Ocet jabłkowy przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę materii, co sprawia, że doskonale sprawdza się jako środek wspomagający w przypadku osób będących na diecie odchudzającej.
Szklanka wody z dwiema łyżeczkami octu jabłkowego to napój, który powinien pojawić się w codziennej diecie. Najlepiej pić go o poranku – wtedy rozbudza organizm, dodaje energii i jest prawdziwym zastrzykiem witamin i minerałów.
Ocet jabłkowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje w sałatkach i surówkach zamiast zwykłego octu. Jeśli dodamy go zamiast oliwy czy gęstych sosów, zdecydowanie obniżymy kaloryczność każdej potrawy. Ocet jabłkowy świetnie komponuje się z pastami kanapkowymi, można też przyrządzać z niego odżywcze koktajle. Aby zniwelować nieco cierpki posmak octu, można do napoju dodać łyżeczkę miodu.
- Producent: EKOGRAM ZIELONKI
- Skład: BIO Ocet Jabłkowy (5%)
- Objętość netto: 500ml
- Kraj pochodzenia: Niemcy
- Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
- Wartości odżywcze (w 100g): 16kcal/ 69kJ/ białko 0,1g/ tłuszcz 0,1g/ węglowodany 0,2g/ błonnik 0,1g.