BIO AMARANTUS -bezglutenowy- 1000g

14,00 zł

Naturalne źródło białka, błonnika, witamin oraz minerałów
Polecany w szczególności ludziom aktywnym fizycznie oraz wegetarianom
Łagodny lekko orzechowy smak
Wszechstronny w użyciu, pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno
Opakowanie z praktycznym zamknięciem strunowym

Ilość
Oczekiwanie na dostawę

  • Bezpieczne transakcje! Bezpieczne transakcje!
  • Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h
  • Darmowy zwrot towaru! Darmowy zwrot towaru!

Co to jest amarantus
Ziarna, a dokładniej nasiona Amarantu, stanowiły podstawę w diecie prekolumbijskich Azteków. Wierzyli oni, że posiada ona nadprzyrodzone moce, dzięki czemu wykorzystywany był w ceremoniach religijnych. Niestety jego uprawa została zakazana przez hiszpańskich konkwistadorów. Ponownie odkryty dopiero w latach sześćdziesiątych XX wieku, dzięki odnalezieniu dziko rosnących odmian. Do dziś zdobywa co raz większą popularność na całym świecie.
Dlaczego warto regularnie stosować ziarna amarantusa w naszej kuchni
Amarant jest niezwykle bogatym źródłem białka (nawet o 30% więcej niż w innych ziarnach), ale także błonnika, wapnia czy minerałów (m. in. żelaza, miedzi, fosforu, magnezu i manganu) i witamin (między innymi E i B). Nie zawiera glutenu. Jest łatwo przyswajalny, dzięki czemu polecany jest w szczególności ludziom aktywnym, wegetarianom oraz kobietom w ciąży i karmiących piersią. Zawiera natomiast aminokwasy, lizynę i metioninę, które nie występują w zbyt wielu znanych człowiekowi ziarnach. Są one jednak niezbędne do budowy białek mięśniowych w organizmie.
Amarant dostarcza także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są jednym z podstawowych składników budulcowych komórek, regulują wydawanie jonów z organizmu, a przede wszystkim obniżają poziom cholesterolu, dzięki czemu minimalizują ryzyko chorób układu krążenia. 
Sprawdzony i prosty sposób na przygotowanie amarantusa
Amarant można przygotować dokładnie w taki sam sposób jak ryż. Ugotowany ma lepką, puszystą konsystencję. W smaku natomiast łagodny, słodki, lekko orzechowy. Wszechstronny w użyciu, może być stosowany na gorąco i zimno, w formie ciasteczek, do pikantnych jak i słodkich dań. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej szklanym słoiku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu
1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 – 25 minut. Powinien wchłonąć całą wodę. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 15 minut.
Informacje o produkcie

.Amarantus zawiera żelazo, którego ma 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi.

Wartości odżywcze w 100g: Energia - 1692 kJ/401 kcal | Tłuszcz – 6,5g, w tym kwasy nasycone – 1,5g | Węglowodany - 66g, w tym cukry – 1,7g | Białko - 15g | Sól - 0g

bezglutenowy: tak
certyfikat bio: tak
producent: DenverFood

520