

Odmiana Basmati uważana jest za najszlachetniejszą na świecie. Jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „pachnący”.
RYŻ BASMATI
jest pełnym ekologicznym ziarnem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryż dokładnie umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać wodą w proporcji 1:2 (ryż: woda), osolić.
Można dodać odrobinę oleju. Gotować na małym ogniu pod przykryciem od 45 - 50 min.
Po ugotowaniu odstawić na 10 min.
Produkt ekologiczny - PL-EKO-10
Rolnictwo spoza UE
Wyprodukowano w Pakistanie
Odmiana Basmati uważana jest za najszlachetniejszą na świecie. Jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „pachnący”. Uprawiana jest u podnóży Himalajów na terenie Indii i Pakistanu. Panujące tam specyficzne warunki klimatyczne i żyzna gleba obdarzyły ją niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Ziarna ma dłuższe i węższe od ziaren pozostałych odmian ryżu.
To roślina bogata w składniki odżywcze, zwłaszcza w formiepełnoziarnistej. Na 100 g części jadalnych zawiera ok. 7 g białka; 33 mg wapnia; 250 mg fosforu; 110 mg magnezu; 0,48 mg tiaminy (witamina B1); 0,49 mg witaminy B6; 4,70 mg niacyny (witaminy PP); oraz 1,9 g tłuszczów (nienasyconych – 5%w stosunku do całkowitej ilości uzyskanych z produktu kalorii).
Propozycja przygotowania: Ryż wsypać do sita i opłukać dokładnie ciepłą wodą, odstawić do ocieknięcia. Przesypać ryż do garnka, zalać wodą, dodać sól. Doprowadzić jak najszybciej do wrzenia. Gotować 15min na małym ogniu, nie mieszając i nie zdejmując pokrywy. Proponowana proporcja ryżu do wody to 1 szklanka/ 1,5 szklanki.
Zawartość netto:500g
Składniki: ryż BIO. Produkt może zawierać sezam.
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25 st.C i wilgotności względnej do 75%.
Dystrybutor:Vegamarket