Nasiona Chia Bio szałwia hiszpańska 400 g

27,00 zł

Nasiona Chia BIO, szałwia hiszpańska, ziarno z kontrolowanej uprawy ekologicznej.

Omega 3 i Omega 6, błonnik, przeciwutleniacze, witaminy i minerały to zawartość tych malutkich ziaren.

Ilość
Oczekiwanie na dostawę

  • Bezpieczne transakcje! Bezpieczne transakcje!
  • Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h
  • Darmowy zwrot towaru! Darmowy zwrot towaru!
  • Nasiona chia z certyfikowanych upraw ekologicznych

  • Potężna dawka energii, która wzmocni i odżywi Twój organizm

  • Naturalne źródło kwasów omega – 3 i omega – 6

  • Bogactwo łatwo przyswajalnego białka i błonnika

  • Zawierają więcej przeciwutleniaczy niż świeże jagody

  • Silne właściwości hydrofilowe

  • Zdrowy składnik koktajli energetycznych

    Co to są nasiona chia

    Nasiona chia pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie przez wieki były podstawowym składnikiem tamtejszej diety. Aztekowie uznawali nasiona chia za niezbędne w utrzymaniu nie tylko dobrej kondycji fizycznej, ale i psychicznej.

    W czasach prekolumbijskich, nasiona chia były składnikiem diety Azteków i Majów. Wierzyli, że po spożyciu zaledwie 1 łyżki nasion, ich wojownicy mogą maszerować przez 24 godziny bez przerwy.

     

    Nasiona chia wciąż powszechnie stosowane są w Meksyku i Gwatemali. Największe uprawy prowadzone są obecnie Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Gwatemali i Australii.

     

     

    Dlaczego nasiona chia powinny być istotnym składnikiem naszej codziennej diety

    Nasiona chia, to przede wszystkim naturalne źródło kwasów tłuszczowych omega – 3 (30%) i omega – 6 (40%), w optymalnych dla nas proporcjach. Zawierają one korzystne dla zdrowia długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (ang. LCT).

    Nasiona chia, zawierają również znaczne ilości witamin (w tym witaminy E, B1 i B3), minerałów (wapń, fosfor, magnez, miedź, żelazo, cynk) i przeciwutleniaczy. Charakteryzują się też wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka (ok. 20%) oraz błonnika (ok. 25%).

     

    Nasiona chia, ze względu na wysoką zawartość błonnika (ok. 25%), pomagają w lepszym wchłanianiu pokarmów. 2 łyżki nasion chia (ok. 25 gram) to aż 7 gram błonnika!

     

     

    Fakty o nasionach Chia:

    • Więcej omega3 niż łosoś atlantycki

    • Więcej przeciwutleniaczy niż świeże jagody

    • Więcej błonnika niż otręby

    • Więcej wapnia niż mleko 2%

    • Więcej żelaza niż szpinak

    • Więcej białka, błonnika i wapnia niż nasiona lnu (siemię lniane)

     

    Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Spożywane ich w takiej postaci zapobiega szybkiemu wchłanianiu się węglowodanów.

     

    Regularne spożywanie nasion chia, wpływa też na nawilżanie naszego organizmu. Ze względu na silne właściwości hydrofilowe, są niezwykle efektywnym uzupełnieniem diety sportowców oraz wszystkich aktywnych fizycznie. Ta własności utrzymywania wody koloidalnej, przedłuża okres uwadniania organizmu. Płyny i elektrolity zapewniają środowisko, które wspiera procesy życiowe każdej komórki. Poprzez konsumpcję nasion chia nasz ustrój utrzymuje bardziej efektywną regulację w odniesieniu do absorpcji pożywek i utrzymania odpowiednich stężeń płynów ustrojowych. Ta efektywność pozwala na lepsze utylizowanie płynów ustrojowych oraz utrzymania równowagi jonowej w organizmie.

     

     

    W jaki sposób najlepiej spożywać nasiona chia

    Nasiona Chia, są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, czy jako posypka do warzyw, jako dodatek do koktajli, a także do puddingów i sosów. Zmielone nasiona można również dodać do mąki do wypieku ciast, chleba czy naleśników

     

    Chia Fresca...

    Proponujemy również spróbować "Chia Fresca". To niezwykle popularny napój w Meksyku oraz Ameryce Środkowej. Mieszamy 2 łyżeczki nasion chia z 250 – 300ml wody, następnie dodajemy sok z cytryny lub limonki oraz cukier, ksylitol lub syrop z agawy smaku.

  • Dwie łyżki stołowe ziaren salba, zwanych również chia, zawierają więcej błonnika niż dawka słynnego na świecie leku Metamucil i dostarczają Ci jednocześnie 3050 mg omega-3 – będąc ekwiwalentem ponad 5 kapsułek oleju lnianego lub 10 kapsułek tranu. Ich wysoka zawartość kwasu chlorogenicznego i kofeinowego ułatwia również metabolizm glukozy i kontrolę wagi.

     Zawartość netto:400g

330