Masz pytanie? Zadzwoń i zapytaj!
INFOLINIA: +48 501 168 530
biodary.pl@gmail.com
biodary.pl@gmail.com
Lukrecja korzeń BIO 140g -
22,00 zł
Lukrecja (Glycyrrhiza glabra) to zioło które do dnia dzisiejszego nie straciło leczniczego znaczenia: korzeń stosowany jest w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, browarniczym.
-
Bezpieczne transakcje!
-
Błyskawiczna wysyłka w ciągu 24h
-
Darmowy zwrot towaru!
DZIAŁANIE
- Sekretolityczne( ROZRZEDZANIE ZALEGAJĄCEJ WYDZIELINY)
- Wykrztuśne.
- Rozkurczowe na mięśnie gładkie.
- Przeciwwrzodowe (dawne wyniki badań Borst’a).
- Przyspieszające gojenie wrzodów.
- Wyraźnie przeciwzapalne na skórę, nabłonki, tkankę chrzęstną, kostną i łączną właściwą.
- Antyoksydacyjne.
- Przeciwrodnikowe.
- Antybakteryjne.
- Przeciwwirusowe.
- Zwiększa wydalanie potasu.
- Podnosi poziom chlorku sodu w ustroju.
- Lukrecja działa estrogennie i zwiększa wydolność fizyczną u sportowców.
- Podnosi stopień nawodnienia i sprężystość mięśnie szkieletowych, pozwala na “napompowanie mięśni wodą i elektrolitami”, co w umiejętny sposób może być wykorzystane w produkcji zwierzęcej i kulturystyce.
- Pobudza regenerację i rozrost tkanek, zwiększa masę mięśni.
- Aktywuje syntezę białek.
- Szwajcarskie prace informują o działaniu antyhepatotoksycznym (ochraniającym wątrobę) i antyproliferacyjnym wobec wielu nowotworów.
- Lukrecja działa kortykopodobnie (kortykotropowo, podobnie jak kortykosteron).
- Za działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie układu pokarmowego, moczowego i oddechowego odpowiedzialne są flawonoidy.
ZASTOSOWANIE
- Stany zapalne stawów.
- Kaszel, chrypka, zapalenie oskrzeli i płuc.
- Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, owrzodzenia jelita grubego.
- Zespół jelita nadwrażliwego.
- Zaparcia.
- Choroba Addisona.
- Hiponatremia, hiperkaliemia.
- Stany skurczowe przewodu pokarmowego.
- Obrzęk wątroby.
- Stany zapalne żołądka i jelit.
- Zmiany zwyrodnieniowe stawów.
- Choroby autoimmunologiczne układowe i skórne.
- Przeziębienie, krztusiec, angina, grypa i choroby o podobnych objawach.
Korzeń lukrecji jest stosowany
- W przemyśle spożywczym (słodycze, soki, desery, do nadawania smaku słodkiego).
- W browarnictwie (do aromatyzowania i słodzenia piwa).
- Do produkcji nalewek.
- W piekarnictwie (dla zapachu i smaku).
- W przemyśle farmaceutycznym do wyrobów, leków,wykrztuśnych, rozkurczowych, przeciwwrzodowych i przeciwwirusowych.
Zawartość netto:140g.
946